Kruchy placek ze śliwkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Macie na stanie trochę śliwek?
Zróbcie obowiązkowo pyszny kruchy placek
Mało roboty, a przyjemność jedzenia

Co nam trzeba?
250 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
200 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
1 żółtko
3 łyżki śmietany 18%

około 20 śliwek.
łyżka cukru pudru

Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą i schładzamy w lodówce
minimum pół h.
W tym czasie myjemy śliwki , kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Wyjmujemy ciasto i kawałek odkładamy na kruszonkę na wierzch.

Na blaszce wyściełanej papierem wykładamy ciasto i formujemy swój kształt na wysokość 1 cm. Można użyć i foremki, jak kto woli.

Nakłuwamy na całości widelcem i wykładamy połówki śliwek na wierzch. Leciutko obsypujemy cukrem pudrem i posypujemy kruszonką z reszty ciasta

Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach Celsjusza do lekko złotego koloru i miękkości śliwek.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *