Cukinia jest warzywem, które mogłabym jeść pod każdą postacią.
Dziś propozycja nadziana!!!
Tak podana cukinia rozpływa się w ustach i jest pyszną propozycją obiadową.
Zapraszam
Co nam trzeba?
Dla dwojga
2 młode cukinie
125 g pełnoziarnistego kuskus Cenos
puszka soczewicy ( u mnie drobna na parze)
czerwona papryka
1 cebula
przyprawy: sól i pieprz ziołowy
150g dowolnego mięsa- u mnie kawałek upieczonego schabu, ale pasuje np. pierś z kurczaka
łyżka oleju rzepakowego do smażenia
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki wiórek sera mozzarella – można dać więcej sera jak ktoś lubi
balsamico do polania – może być ketchup lub dowolny sos
świeża zielenina do posypania: szczypiorek lub natka pietruszki, bazylia…
Robimy!
Cukinie myjemy, tniemy wzdłuż i wydrążamy środek.
Lekko solimy i odstawiamy
Na patelni obsmażamy mięso pokrojone w drobniutką kosteczkę, wraz z papryką i cebulą (też drobno pokrojoną). Lekko solimy i pieprzymy.
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała
Kaszę mieszamy z mięsem, papryką i cebulą oraz soczewicą.
Na koniec dosypujemy bułki tartej- dzięki niej farsz będzie bardziej zwarty.
W cukinii lekko powinien puścić sok- zlewamy go .
Całość nakładamy do naszych połówek cukinii i na każdą wysypujemy wiórki mozzarella.
Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.
Podajemy z sosem balsamicznym.
Pychota!
Smacznego!