Macie na stanie trochę śliwek?
Zróbcie obowiązkowo pyszny kruchy placek
Mało roboty, a przyjemność jedzenia
Co nam trzeba?
250 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
200 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
1 żółtko
3 łyżki śmietany 18%
około 20 śliwek.
łyżka cukru pudru
Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą i schładzamy w lodówce
minimum pół h.
W tym czasie myjemy śliwki , kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Wyjmujemy ciasto i kawałek odkładamy na kruszonkę na wierzch.
Na blaszce wyściełanej papierem wykładamy ciasto i formujemy swój kształt na wysokość 1 cm. Można użyć i foremki, jak kto woli.
Nakłuwamy na całości widelcem i wykładamy połówki śliwek na wierzch. Leciutko obsypujemy cukrem pudrem i posypujemy kruszonką z reszty ciasta
Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach Celsjusza do lekko złotego koloru i miękkości śliwek.
Smacznego!