Czekoladowe ciasto z malinami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Pyszne, lekko mokre, aromatyczne.
Ciasto pachnące czekoladą z dodatkiem świeżych malin.


Co nam trzeba?
Szklanka 220ml
Odmierzamy:
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru białego
pół szklanki prawdziwego kakao
szklanka mleka
szklanka wrzątku
olej rzepakowy- ciut ponad połowę szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
Polewa: 2 łyżki masła + czekolada mleczna
świeże maliny- dobrowolna ilość

Robimy!
W misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, sól i kakao)
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej i jajka (bez wrzątku teraz!)
Składniki mokre wlewamy do suchych, mieszamy i na koniec dolewamy szklankę wrzątku- mieszamy całość do jednolitej masy
Ciasto wylewamy do blaszki-30/25 może być krótsza (dno wyściełamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach około 45minut. Sprawdzamy metodą patyczka czy nie jest za mokre.
Gdy ciasto już się wystudzi, ale będzie leciutko ciepłe polewamy naszą polewą (czekoladę rozpuszczamy z masłem)  i rozsypujemy na niej świeże maliny.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

5 odpowiedzi na “Czekoladowe ciasto z malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×