Ciasto czekoladowo-gryczane

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Lubimy słodycze, zajadamy się ze smakiem.
Ale! Kalorie. Zapraszam na pyszne czekoladowo-gryczane ciasto,
które Was zachwyci smakiem.

Co nam trzeba?
200g kaszy gryczanej białej
4 jajka
100ml gęstego jogurtu greckiego
100g prawdziwego kakao
100g pokruszonej gorzkiej czekolady
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
50ml  smakowej wódki- ja użyłam Saska o smaku pigwy
ps. można użyć zwykłego soku
3 łyżki miodu
dodatkowo: garść borówek

4 łyżki saskiej pigwa (lub zwykłego soku)

na polewę: 2 łyżki masła, tabliczka mlecznej czekolady, łyżka oleju kokosowego,

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy do miękkości. Studzimy.
Blendujemy na gładko.
Dodajemy po kolei wszystkie składniki, łącznie z Saską i mieszamy dalej. Wyjdzie nam pachnąca, ciemna, gęsta masa.

Natłuszczamy lekko formę do pieczenia i wylewamy do niej nasze ciasto. Zdobimy borówkami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i jeszcze podpiekamy 20 minut.

Studzimy ciasto, nasączamy po całości Saską i polewamy polewą (podgrzewamy olej kokosowy, masło i dodajmy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia). Wstawiamy do lodówki.

Ciasto pachnie czekoladą, nuta pigwy, jest miękkie, mokre.
Pyszne.


ps.
Ciasto brało udział w Konkursie, nie zdobyło niestety nagrody,
ale ja za to mam super przepis na pycha ciacho!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *