Babka mocno czekoladowa na jogurcie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Na Wielkanocnym stole musi być babka i już!
Ja proponuję tym razem mocno czekoladową- pyszna!

Co nam trzeba?

400 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g 100 % kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
200 g jogurtu naturalnego
200ml oleju
200ml wrzątku
dodatkowo:
2 łyżki stołowe posiekanej drobno ciemnej czekolady
polewa: 100ml kremówki, łyżeczka masła 100 g ciemnej czekolady
kolorowa posypka do ozdobienia

Robimy!
W misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao
W garnuszku podgrzewamy wodę, dajemy olej i cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy i wbijamy po kolei jajka, miksujemy na jednolitą masę, dodajmy jogurt, miksujemy.
Naszą zmiksowaną masę dodajemy do suchych składników dalej miksując do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
dodajmy kawałeczki czekolady, mieszamy
Formę do babki lekko natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą.
Wlewamy naszą masę i pieczemy około 50 minut.
Po upieczeniu babka musi wystygnąć, dopiero wyjmujemy z formy.
Polewa: Podgrzewamy kremówkę z masłem, dodajemy czekoladę i mieszamy.
Polewamy z wierzchu celując w rowki i ozdabiamy kolorowymi kamyczkami.
Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
50Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *