Uwielbiam białą kiełbasę, nie tylko na Święta.
Często gości w moim domu.
Gotowana, pieczona. Różnie!
Ten sposób podania bardzo nam smakuje.
Zapraszam
Co nam trzeba?
1kg białej kiełbasy parzonej
100 g suszonej śliwki (dużej, miękkiej)
200 g pieczarek (starajcie się kupić małe)
marynata: 100ml wody + 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki musztardy np. sarepskiej
Robimy!
Kiełbasę obgotowujemy 2-3 minuty.
Studzimy, obieramy z błonki
Olej mieszamy z ketchupem, musztardą, solą, pieprzem i wodą.
Nacieramy tym naszą kiełbasę, odstawiamy na minimum 3-4 godziny.
Najlepiej na noc.
Układamy w brytfance, wlewając resztę marynaty.
Pieczarki myjemy, jak są małe nie musimy obierać.
Dorzucamy pomiędzy kiełbasę, tak samo robimy ze śliwkami.
Całość zapiekamy w piekarniku około 30minut w 190 stopniach.
W połowie czasu przemieszajcie kiełbasę ze śliwkami i pieczarkami.
Smacznego!