Przepiórcze jajeczka są tak samo wartościowe jak kurze, a nawet dłużej można je przetrzymywać do spożycia! Smak mają podobny.
Często uznawane są za rarytas, a podane do podgryzania są piękną ozdobą stołu.
Co nam trzeba?
10-12 przepiórczych jaj
łyżka majonezu
łyżka śmietany
5 suszonych pomidorków z zalewy olejowej
szczypta soli i pieprzu
szczypiorek
Robimy!
Jajeczka gotujemy na twardo- 3 minuty!
Studzimy i obieramy.
Obierają się dość trudno, mają mocną błonkę.
Ja nacinam skorupkę ząbkowanym nożykiem.
Obrane jajka tniemy wzdłuż na dwie połowy i wydrążamy małą łyżeczką żółtka
Żółtka blendujemy na papkę z 3 suszonymi pomidorami, następnie mieszamy majonezem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na wierzch dajemy resztę posiekanych pomidorków oraz posypujemy szczypiorkiem.
Idealne na kęsy!
Wygląda smakowicie 😉