Danie banalnie proste, jednakże nie doceniane.
Nie trzeba mieć garnka do gotowania na parze.
Może być metalowy durszlak i zwykły garnek z przykrywką.
A warto! Zerknijcie niżej
Pierś z kurczaka na parze jest delikatna, lekkostrawna, a co za tym idzie bezpieczna dla brzucha. Idealna w okresie rekonwalescencji, sensacji żołądkowych czy chorób jelita , układu pokarmowego.
Jak to zrobić?
Ja polecam pierś z kurczaka – około 400g, pokrojona w plastry i obsypana delikatnie mieszanką suszonych warzyw ze szczyptą soli.
Do tego różyczki brokuła i fasolkę szparagową,
kilka krążków cebuli do smaku i aromatu.
Przygotowałam to układając wszystko na metalowym durszlaku,
który włożyłam do garnka z gotującą wodą. Oczywiście nie dotykał tej wody. Przykryłam pokrywką i pozwoliłam by wszystko robiło się w parze.
Pół godzinki wystarczyło.
Pyszny obiadek gotowy! Polecam!