Zupa, którą uwielbiamy.
Często dorzucam nowe warzywa, sezonowe, te co pod ręką.
Ale zawsze jest pewien standard.
Warzywa używamy świeże lub mrożone, jak wolicie i jakie macie w kuchni
Co nam trzeba?
Garnek 5 litrowy, napełniony wodą w ilości 4 l
2 kości schabowe, 2 skrzydełka lub udko z kurczaka
200-300 g różyczek kalafiora
4 ziemniaki- kroimy w kosteczkę
4 marchewki – kroimy w słupeczki
1 pietruszka, kroimy w półplasterki
kawałek selera- pokrojony w kostkę
200 g fasoli szparagowej
100g groszku zielonego (może być i z puszki)
w tej wersji dodałam różyczki brokuła – około 200g
200g ugotowanego makaronu niteczki
Do zabielenia 200g śmietany, najlepiej18 % i 2 łyżki mąki, rozrobione z 4 łyżkami ciepłej wody
groszek ptysiowy do posypania zupki
Przyprawy: po 1 płaskiej łyżeczce: soli; pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i papryki ostrej, odrobina curry
Robimy!
Gotujemy wywar na mięsie, około godzinki, mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy z ewentualnych kosteczek
Do wywaru dorzucamy wszystkie warzywa i obskubane mięsko i przyprawy Gotujemy do miękkości warzyw, minimum pół godziny.
Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką z wodą i 2 łyżkami wywaru z zupy. Podajemy z 2 łyżkami makaronu i świeżo posypanym groszkiem ptysiowym.
Do wywaru dorzucamy wszystkie warzywa i obskubane mięsko i przyprawy Gotujemy do miękkości warzyw, minimum pół godziny.
Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką z wodą i 2 łyżkami wywaru z zupy. Podajemy z 2 łyżkami makaronu i świeżo posypanym groszkiem ptysiowym.
Smacznego!