Są takie zupy, które zastępują nam drugie danie.
Wystarczy jeden solidny talerz i będziemy najedzeni na długo
Zupa gulaszowa- pyszna, pożywna, sycąca!
Co nam trzeba?
Zrobiłam duży garnek- 5 litrowy
2 duże cebule.
1 kg łopatki wieprzowej
0,3 kg szynki
na bulion:
3 litry wody
3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i pół średniego selera
1 litr przecieru pomidorowego (może być z kawałkami pomidora)
Przyprawy:
sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa ostra – sriracha (jak brak to chili), kilka suszonych grzybków
Dodatkowo:
3 zielone duże papryki
8 ziemniaków
olej rzepakowy
Robimy!
Nastawiamy bulion- woda plus obrane i pokrojone w półplasterki warzywa.
Dodajemy po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu,
Gotujemy około 30 minut
W tym czasie:
Szykujemy duży garnek- minimum 6-7 litrowy
Cebulę tniemy w drobną kostkę.
Odsmażamy na złocisto na 3 łyżkach oleju rzepakowego
Następnie mięso kroimy w kostkę- nie za dużą, nie za małą.
Dorzucamy do cebuli i obsmażamy.
Mięso z cebulą zalewamy bulionem wraz z warzywami.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i sriracha.
Porządnie-ma być wyrazisty smak.
Mięso w bulionie dusimy pół godziny.
Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość
kolejne 30 minut.
Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Gotujemy kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec sprawdzamy czy zupa jest dość pikantna i czy nie jest za gęsta.
W razie potrzeby dolewamy wody i doprawiamy.
Taki garnek zupy wystarczy na 2 dni obiadów.
PYSZNA!
tak zdecydowanie bardzo często robię na obiadek 🙂 szczególnie jak w drugi dzień chce mieć wolne od gotowania 😀 wystarczy tylko podgrzać…a na drugi dzień zawsze jakoś lepiej smakuje 🙂
Syta i smaczna zupka gulaszowa 🙂
Bardzo sycąca.
#konkurs
Jesień i zima to czas gorących, sycących i barrrrrrdzo pożywnych zup !
Lubię zupy, więc szukam różnych pomysłów na obiad jednogarnkowy.
I taka jest ta zupa.
Ugotowana wcześniej, czeka na zziębniętego człowieka, który wraca głodny do domu. Już po kilku łyżkach strawy czuję on błogość.
I dziękuje za smaczny przepis !