Pyszna alternatywa faworków!
Robi się szybciej i prościej 😉
Co nam trzeba?
350g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
3 jajka
180 ml mleka
2 łyżki spirytusu (jak nie ma to czysta wódka)
3 kostki smalcu
do posypania cukier puder
dodatkowo: worek cukierniczy lub mocny worek foliowy)
Robimy!
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy ze sobą, dodajemy mleko i spirytus, wbijamy jajka. Wszystko mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta
Szykujemy nie duży garnuszek – 2-3 litry i rozpuszczamy smalec.
Do worka cukierniczego nakładamy ciasto (najlepiej włożyć go do wysokiej szklanki i na niej wywinąć brzegi i wtedy włożyć ciasto- jest łatwiej.
Odcinamy rożek woreczka i na rozgrzany smalec wyciskamy dowolne wzorki ciasta. Smażymy do zezłocenia z obydwu stron, nie spalcie! Pilnujemy smażenia!
Wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia, podajemy posypane cukrem pudrem.
Chrupiemy!
Pyszności….już wkrótce zagości w mojej kuchni!
Klasyka tłustego czwartku 😉
Pyszne zaraz po zrobieniu!