Lany chrust

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszna alternatywa faworków!
Robi się szybciej i prościej 😉

Co nam trzeba?

350g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
3 jajka
180 ml mleka
2 łyżki spirytusu (jak nie ma to czysta wódka)
3 kostki smalcu

do posypania cukier puder
dodatkowo: worek cukierniczy lub mocny worek foliowy)
Robimy!
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy ze sobą, dodajemy mleko i spirytus, wbijamy jajka. Wszystko mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta
Szykujemy nie duży garnuszek – 2-3 litry i rozpuszczamy smalec.
Do worka cukierniczego nakładamy ciasto (najlepiej włożyć go do wysokiej szklanki  i na niej wywinąć brzegi i wtedy włożyć ciasto- jest łatwiej.
Odcinamy rożek woreczka i na rozgrzany smalec wyciskamy dowolne wzorki ciasta. Smażymy do zezłocenia z obydwu stron, nie spalcie! Pilnujemy smażenia!
Wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia, podajemy posypane cukrem pudrem.

Chrupiemy!

0Shares

3 odpowiedzi na “Lany chrust”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×