Święta bez mazurka??? Nie, nie możliwe!
Zawsze jest u mnie z kajmakiem.
A tym razem propozycja nieco inna- z masą z mleka w proszku.
Wyszło bardzo smacznie!
Co nam trzeba?
na kruche ciasto:
100g mąki pszennej,
100 g mąki krupczatki
100g masła,
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru.
na masę:
100g mleka w proszku
150g cukru
100g masła
50ml gorącej wody
Robimy!
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder. Mieszamy, a następnie wbijamy żółtko i dodajemy posiekane masło.
Całość zagniatamy dobrze na gładkie ciasto.
Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki.
Następnie bierzemy 2/3 ciasta i na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia formujemy jajo lub inny kształt. Z reszty ciasta wylepiamy podwyższone brzegi-chodzi o to, że ciasto urośnie i jak wylejemy masę, aby nam nie uciekła. Całość delikatnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20-25minut w temperaturze 180 stopni. Systemem góra/dół.
Masa:
Mleko w proszku mieszamy z cukrem. Masło roztapiamy w garnuszku.
Do mleka z cukrem wlewamy gorącą wodę i od razu roztopione masło.
Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia mleka i cukru.
Masa ma być jednolita, bielutka i pachnąca.
Masę wykładamy na wystudzony mazurek i odstawiamy do wystygnięcia.
Zdobimy dowolnie-ja zdobię płatkami migdałowymi i groszkami czekoladowymi.
Można użyć orzechów, bakalii kokosu itp. Po udekorowaniu wkładamy do lodówki, aby masa nam dobrze zastygła.
Smacznego!
Ślicznie go udekorowałaś 🙂
dziękuję ci bardzo!
Bardzo fajny przepis na masę do mazurka- zawsze robię taką kajmakową-muszę wypróbować Twoją wersję:) No i cudna mazurkowa pisanka:)
Ja też zawsze kajmak, a tu mała zmiana i pyszny efekt. Dziękuję za miłe słowo