Czarne maliny mają pyszny smak. Słodki, ale nie tak jak malina tradycyjna. Lekko przypominają jeżynę.
Musicie ich spróbować!
Ucierane ciasto robi się szybciutko, prosto i łatwo!
Też musicie spróbować!
Co nam trzeba?
250 g mąki pszennej
150 cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g margaryny dobrej jakości
4 jajka
aromat waniliowy
200-300 g czarnych malin + łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
ps. można użyć zwykłych malin lub jeżyn itp
Robimy!
Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do naszych jajek, stopniowo, łyżka po łyżce.
Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, mieszamy i dodajmy kilka kropelek aromatu.
Maliny obtaczamy w mące i połowę dodajmy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 24cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą/ kaszą manną.
Posypujemy na wierzch resztę malin, lekko dociskając
Pieczemy w 170 stopniach ok. 40 minut- do zarumienienia i sprawdźcie gotowość metodą suchego patyczka!
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy-najlepsze lekko ciepłe!