Kolejna przeróbka, no i wiadomo. PYCHA
Soczyste brzoskwinie biją na głowę smakiem
Podstawowym przepisem jest przepis na drożdżówkę na białkach, ale dodałam dodatkowo jedno jajko. Przypominam:
Co nam trzeba?
50g drożdży – świeżych
cukier- pół szklanki
1 całe jajko,
3 białka
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka -1,5 %
2,5 szklanki mąki pszennej
3 świeże dość miękkie brzoskwinie + łyżka mąki ziemniaczanej
Robimy!
Do dużej miski kruszymy drożdże. Na drożdże wysypujemy cukier.
Na cukier wlewamy mleko i następnie olej.
W oddzielnej misce jedno jajo i 2 białka roztrzepujemy widelcem i wlewamy to na olej.
Całość zasypujemy mąką.
Przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Brzoskwinie obieramy, kroimy w grube plastry i obsypujemy cukrem pudrem.
Po3 h wracamy do miski z ciastem: wszystko w misce dokładnie mieszamy ze sobą
(jak odkryjemy to powinna być widoczna „praca” drożdży).
Wylewamy na dowolną blachę-tym razem standardowa tortownica
Na wylane do blaszki ciasto wykładamy lekko obsypane mąką ziemniaczaną (dzięki temu się nie zapadną za mocno) plastry brzoskwiń Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (system góra/dół).
wystudzone posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!
Wspaniałe ciacho 🙂 porywam kawałek 🙂
Śmiało! Na zdrowie