Tort trójwarstwowy z czarną maliną i białą czekoladą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Urodzinowy tort mojej córki zyskał nowy wymiar.
Wszystko za sprawą pysznych czarnych malin.
Wszyscy mówią to jeżyny. Nie. To odmiana maliny-czarna.
🙂
Jej smak to słodycz maliny i jeżyny wypośrodkowany w pyszny sposób.
Wiadomo-nie każdy ma, można więc śmiało zastąpić je malinami czy jeżynami.

Co nam trzeba?
Biszkopt

na biszkopt na  tortownice 24cm.
Szklanka – 250 ml.
8 jajek,
2 szklanki maki pszennej,
2 szklanki cukru Polski cukier
2 łyżki octu,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
papier do pieczenia do zwiększenia brzegów-ciasto ładnie rośnie!

Masa:
500ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie mascarpone
opakowanie białej czekolady-tarkowanej na drobne wiórki
1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego
masa na wierzch: + łyżka soku z malin
do 1 masy: 2 nektarynki
do 2 masy szklanka czarnych malin
do 3 masy szklanka czerwonych malin

do ozdobienia:
tabliczka białej czekolady- tarkowana na grube wiórki
Róże i serca od Cukieteria
czarne maliny

do nasączenia: 200ml ciepłej wody z łyżką soku owocowego i łyżką soku z cytryny

Robimy!
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka ucieramy z octem.
Do żółtek dodajemy na przemian białka, mąkę-przesianą i proszek do pieczenia.
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia około 10cm dodatkowo powyżej blachy.
Pieczemy na złoty kolor w ok 180 st.  C około 35-40 minut, ale trzeba sprawdzać patyczkiem, bo czas pieczenia zależy od piekarnika. Biszkopt studzimy chwilę w piekarniku.
Ja wyjęłam i 3 razy upuściłam go z wysokości około 30cm na blat-oby odpowietrzał.

Kroimy na 4 krążki- jest duży, więc spokojnie nam się to uda.
Ja zawsze odkrawam wierzch i dół. A potem środek dzielę na pół.
Używam noża z ząbkami jak do chleba

Masy:
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajmy serek i mascarpone i wiórki białej czekolady
Dzielimy na 4 części
Do jednej dodajemy  nektarynki,
do drugiej czarne maliny , do trzeciej czerwone maliny. Czwarta cześć jest z łyżką soku z malin
Przekładamy każdy blat, nasączając go i wykładając masę w kolejności: nektarynkowa, czarna malina, czerwona malina.
Gdy już mamy całość, przykrywamy wierzchnią warstwą i wykładamy czwartą część masy, dobrze smarując boki.
Układamy na krańcach krąg z czarnych malin, a wierzch i boki oblepiamy wiórkami czekolady.
Zdobimy różami i sercem.

Schładzamy w lodówce, minimum 12 h, aby nam się ładnie wszystko zespoliło.
Smacznego!

 

10Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×