Czy zdarzyło Wam się zobaczyć na łące wielką kulę? Jak gigantyczna pieczarka?
Mi owszem- nawet niedawno pod własnym domem 🙂 to purchawica jadalna.
Ożyły wspomnienia dzieciństwa, gdzie tata często takie przynosił z pola i jedliśmy pyszne kotlety.
Postanowiłam je zrobić, przy okazji testując mój nowy nabytek Ballarini ferrara
Pierwsze purchawice można już spotkać w sierpniu, a pojawiają się do października, jest smacznym grzybem jadalnym, jednak do spożycia nadają się tylko młode osobniki.
Składa się głównie z wody oraz białek, węglowodanów, błonnika, śladowych ilości witamin i składników mineralnych.
Cechą charakterystyczną tego grzyba są jego właściwości lecznicze – poprawiają leczenie mięsaka i białaczki oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Przygotowanie kotletów jest bardzo proste.
Młoda purchawkę obieramy ze skórki jak pieczarkę, kroimy w plastry o grubości max. 0,5-0,7 centymetra
Rozbijamy w miseczce 2 jajka, roztrzepujemy je widelcem z solą i pieprzem (po pół płaskiej łyżeczki każdego).
W drugiej miseczce szykujemy bułkę tartą.
Plaster purchawki zamaczamy w jajku, obtaczamy w bułce i smażymy na złoto z każdej strony-przez około 2 minutki.
Dzięki patelni Ballarini użyłam minimum tłuszczu-wystarczyła płaska łyżka na każdą porcję.
A wiadomo, że bułka tarta bardzo lubi tłuszcz.
Temperaturę patelni idealnie wskazał mi Thermopunkt. Coś wspaniałego!
Nic się nie przypalało, równomiernie się pięknie smażyło.
Po użyciu umyła się w kilka sekund.
Nawet nie musiałam trzeć.
przed:
po:
Purchawka wyśmienicie smakuje z ketchupem i ogórkiem kiszonym i kromką chleba.
Polecam spróbowanie.
Ale i przestrzegam. Purchawice są najlepsze młode. Duże są już niesmaczne.
Ich zapach przypomina delikatnie pieczarkę
Purchawica olbrzymia występuje w rzadkich lasach, parkach, ogrodach, na łąkach i pastwiskach, w przydrożnych zaroślach, a nawet w ogródkach przydomowych, gdzie może być łatwo hodowane. Najczęściej rośnie na glebach wilgotnych i żyznych, bogatych w azot lub zakwaszonych. Zdarza się, że potrafi wyrastać nawet na wysypiskach śmieci.
Grzyb pod ścisłą ochroną gatunkową… Gratuluję artykułu
Na własnym podwórku nie są. Poza tym z tego co wiem, od 2014 czy 2015 ochrona została zdjęta.
Dziękuje za gratulacje 😉
od 2014 już nie
Już nie jest pod ochroną.
Wykreślona z listy grzybów chronionych.
Informacja jest bardzo cenną walutą..
Od 2014 już nie. Gratuluję niewiedzy
Ktoś tu chyba czegoś nie doczytał…
” Purchawica była do roku 2014 objęta ochroną ścisłą”.
Informacja ze strony grzyby.pl
uwielbiam!!!! 🙂