Mamo, zrób nam bitą śmietanę! Wołają dzieci….
No to im zrobiłam! Ale nie taką zwykłą!
Tęczową!
Co nam trzeba?
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie serka mascarpone
dodatkowo:
łyżeczka cynamonu mielonego
żółty maczek-słodka posypka
łyżka dżemu z czarnej porzeczki
łyżka dżemu jagodowego
dojrzały banan
posypka-kawałki karmelu
Wafelek Lusette czekoladowy
Robimy!
Ubijamy na sztywno bitą śmietanę z kremówki i cukru pudru.
Dodajemy mascarpone -co da nieco gęstszą bitą śmietanę.
Dzielimy ją do 4 głębokich miseczek.
Pierwszą mieszamy z cynamonem.
Układamy w wysokiej szklance/pucharku Posypujemy żółtym maczkiem
Druga warstwa to śmietana z czarną porzeczką
Trzecia warstwa to śmietana ze zmiksowanym bananem i pokruszonym wafelkiem lusette.
Czwarta warstwa to śmietana z zmiksowanymi jagodami.
Wierzch zdobimy połamanym wafelkiem, uroczymi serduszkami, posypujemy karmelem i schładzamy przed podaniem.
🙂 Mina dzieci- bezcenna! Pyszności! Pochłonęły rozanielone!