
Zabieram Was dziś na obiad, pełen pysznego mięska w aromatycznym sosie.

Co nam trzeba?
1kg szynki
300g małych pieczarek
przyprawy, po 1/3 łyżeczki:
sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra.
dodatkowo łyżka oleju rzepakowego, woda
do sosu:
1 łyżka mąki pszennej, łyżeczka musztardy miodowej, 2 łyżki śmietany lub jogurtu gęstego.
Robimy!
Szynkę kroimy na plastry i grubości około 0,5cm.
Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy każdy plaster szynki przez chwilę, z obu stron.
Całość zalewamy wodą, aby przykryło plastry, dodajemy mix przypraw i dusimy na małym ogniu do miękkości- około godzinę- dodajemy pieczarki (te małe tylko myjemy i odcinamy nóżki z ziemią) i dusimy jeszcze 30minut.
Po tym czasie do słoiczka odlewamy odrobinę sosu z mięsa, dodajemy mąkę z musztardą i śmietaną i dodajemy wody, tak by trząsając słoiczkiem zrobił nam się lekko gęsty biały sos. Dodajemy go do naszej szynki dusimy kilka minut, aby nam wszystko ładnie się połączyło.
Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami lub z kaszą i dowolną surówką (u mnie buraczki tarte).
Smacznego!


Fajny pomysł, robię podobnie kurczaka.
nie doprawiasz mięsa przed smażeniem ?