Pyszny, mokry, pełen chrupiących płatków migdałowych i słodyczy śmietankowego sera i polewy z białej czekolady.
Ciężko zatrzymać się na jednym kawałku
Wszystkie składniki wyjmujemy godzinę przed robieniem, aby uzyskały temperaturę pokojową
Co nam trzeba?
1 kg sera białego dobrze zmielony lub z wiaderka (ale dobrej jakości-patrzcie na skład)-polecam Piątnicy lub Pilos
200g cukru
pół kostki masła
200g herbatników maślanych
8 jajek
100ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
100g płatków migdałowych
Na wierzch
tabliczka białej czekolady
łyżka masła
100ml śmietany 36%
150 g płatków migdałowych
Robimy!
Jajka rozdzielamy żółtka od białek i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ser.
Nie miksujemy mocno
Herbatniki kruszymy drobno, roztapiamy masło i letnie mieszamy razem
W zimnym mleku rozrabiamy budynie i łączymy z masą serową.
Dosypujemy płatki migdałowe
Białka oddzielnie ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej mieszając delikatnie całość już bez użycia miksera.
Standardową tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę ciasteczkową, dociskamy do dna i na nią wylewamy masę serową
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni
Do piekarnika wkładamy pojemnik ceramiczny z wodą-około 200ml i pieczemy obok niego sernik góra/dół około 40 minut.
Dzięki temu nie będzie nam pękał, parująca woda pozwoli nam nam na ładny wypiek.
Po 40 minutach zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i dopiekamy
„w środku” jeszcze około pół godziny.
Studzimy przy lekko!! uchylonych drzwiczkach pół godziny-
nawet do godziny jak trzeba.
Wystudzony sernik polewamy polewą
Polewa:
W garnuszku podgrzewam mocno śmietankę i wrzucam do niej pokruszoną białą czekoladę, mieszam by nie było grudek, dodajemy łyżkę masła
Rózgą rozmieszajcie na gładko.
Lekko studzimy i polewamy nasz sernik.
Obficie zdobimy płatkami migdałowymi po całości.
Schładzamy kilka godzin (najlepiej noc).
Smacznego!
Wyglada bardzo apetycznie, my u nas tez na święta musi być sernik
Wygląda bardzo apetycznie, lubię takie posypki z migdałów 🙂