Sernik migdałowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszny, mokry, pełen chrupiących płatków migdałowych i słodyczy śmietankowego sera i polewy z białej czekolady.
Ciężko zatrzymać się na jednym kawałku

Wszystkie składniki wyjmujemy godzinę przed robieniem, aby uzyskały temperaturę pokojową

Co nam trzeba?
1 kg sera białego dobrze zmielony lub z wiaderka (ale dobrej jakości-patrzcie na skład)-polecam Piątnicy lub Pilos
200g cukru
pół kostki masła
200g herbatników maślanych
8 jajek
100ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
100g płatków migdałowych

Na wierzch
tabliczka białej czekolady
łyżka masła
100ml śmietany 36%
150 g płatków migdałowych

Robimy!
Jajka rozdzielamy żółtka od białek i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce  ser.
Nie miksujemy mocno
Herbatniki kruszymy drobno, roztapiamy masło i letnie mieszamy razem
W zimnym mleku rozrabiamy budynie i łączymy  z masą serową.
Dosypujemy płatki migdałowe
Białka oddzielnie ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej mieszając delikatnie całość już bez użycia miksera.
Standardową tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę ciasteczkową, dociskamy do dna i na nią wylewamy masę serową
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni
Do piekarnika wkładamy pojemnik ceramiczny z wodą-około 200ml i pieczemy  obok niego sernik góra/dół około 40 minut.
Dzięki temu nie będzie nam pękał, parująca woda pozwoli nam nam na ładny wypiek.
Po 40 minutach zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i dopiekamy
„w środku” jeszcze około pół godziny.
Studzimy przy lekko!! uchylonych drzwiczkach pół godziny-
nawet do godziny jak trzeba.
Wystudzony sernik polewamy polewą

Polewa:
W garnuszku podgrzewam mocno śmietankę i wrzucam do niej pokruszoną białą czekoladę, mieszam by nie było grudek, dodajemy łyżkę masła
Rózgą rozmieszajcie na gładko.
Lekko studzimy i polewamy nasz sernik.
Obficie zdobimy płatkami migdałowymi po całości.
Schładzamy kilka godzin (najlepiej noc).
Smacznego!

1Shares

2 odpowiedzi na “Sernik migdałowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×