Sernik czekoladowy z czekoladą i musem mango

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Zapraszam na pyszny sernik
Z czekoladą, z warstwą śmietanki i musem mango.
Wygląda słonecznie, pachnie cudownie, a najlepiej smakuje

Co nam trzeba?
1 kg sera (ja dałam wiaderkowy Piątnicy)
4 jajka
180 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g czekolady gorzkiej
100 g śmietany kremówki 30%
dodatkowo: posiekana tabliczka czekolady deserowej
dodatkowo: śmietana kremówka 30-36% 20ml plus biała czekolada- tabliczka, łyżka masła
Dojrzałe mango
Kawałek mlecznej czekolady do tarkowania
na spód:
200 g ciasteczek zbożowych lub herbatników
80 gram stopionego masła

Robimy!

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc wyjmujemy przed użyciem na jakieś 2 h.
Ciasteczka rozkruszamy na piasek.
Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami .
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową.
Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier  i miksujemy do dokładnego połączenia składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy dalej.
Następnie dodajemy nie ubitą śmietanę kremówkę, miksujemy dalej dodając po kolei po jednym jajku, ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, ale tak by była nadal płynna. Dodajemy łyżkę masy serowej, mieszamy i całość wlewamy do masy serowej.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód i dorzucamy posiekaną czekoladę deserową. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Ja obok sernika stawiam miseczkę z wodą- para zapobiega pękaniu.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy i możemy ozdobić.
Śmietankę podgrzewamy, dorzucamy białą czekoladę i mieszamy aby uzyskać polewę, dorzucamy masło. Mieszamy.  Wykładamy na sernik.
Mango obieramy ze skórki, oczyszczamy miąższ do pestki i miksujemy na mus.
Wykładamy na polewę.
Na wierzch tarkujemy czekoladę.
Print Friendly, PDF & Email
2Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×