Schab jest bardzo lubianym przeze mnie mięsem. Nie zawsze muszą to być klasyczne schabowe! Często go duszę. Dziś pokaże Wam pyszne połączenie
Co nam trzeba?
1,5 kg schabu
2 papryki słodkie spiczaste, czerwone, posiekane drobno
Mały kawałek pora, pokrojona w półkrązki
2 marchewki, obrane pokrojone w półplasterki
Kilka suszonych grzybków
Kilka pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
5 ząbków czosnku, obrane i lekko zmiażdżone
1 żółta cebula pokrojona w wiórki
Po 10 sztuk: moreli suszonej, daktyli suszonych.
Po łyżce stołowej rodzynek i żurawiny.
Przyprawy: Po pół płaskiej łyżeczki: pieprz mlotkowany z kolendrą, papryka slidka, papryka ostra, sól.
1 łyżka miodu
Woda, olej.
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany do zabielenia sosu
Robimy!
Szykujemy szeroką , głębszą patelnie.
Schab tniemy na plastry ok 1cm szerokości. Nie tłuczemy. Obsmażamy na oleju z każdej strony do ścięcia białka. Zalewamy wodą by przykryć Schab, dorzucamy Warzywa, słodkie dodatki, przyprawy, mieszamy całość,przykrywamy i dusimy ok 1.5 h
Na koniec powstały sos lekko zabielamy.
Pyszne z purre ziemniaczanym.