Schab duszony na słodko-ostro

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Schab jest bardzo lubianym przeze mnie mięsem. Nie zawsze muszą to być klasyczne schabowe! Często go duszę. Dziś pokaże Wam pyszne połączenie

Co nam trzeba?

1,5 kg schabu

2 papryki słodkie spiczaste, czerwone, posiekane drobno

Mały kawałek pora, pokrojona w półkrązki

2 marchewki, obrane pokrojone w półplasterki

Kilka suszonych grzybków

Kilka pomidorków koktajlowych przeciętych na pół

5 ząbków czosnku, obrane i lekko zmiażdżone

1 żółta cebula pokrojona w wiórki

Po 10 sztuk: moreli suszonej,  daktyli suszonych.

Po łyżce stołowej rodzynek i żurawiny.

Przyprawy: Po pół płaskiej łyżeczki: pieprz mlotkowany z kolendrą, papryka slidka, papryka ostra, sól.

1 łyżka miodu

Woda, olej.

2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany do zabielenia sosu

Robimy!

Szykujemy szeroką , głębszą patelnie.

Schab tniemy na plastry ok 1cm szerokości. Nie tłuczemy. Obsmażamy na oleju z każdej strony do ścięcia białka. Zalewamy wodą by przykryć Schab, dorzucamy Warzywa,  słodkie dodatki, przyprawy, mieszamy całość,przykrywamy i dusimy ok 1.5 h

Na koniec powstały sos lekko zabielamy.

Pyszne z purre ziemniaczanym.

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×