Nie każdy lubi kaszę gryczaną, wiem.
Ale warto ją jeść, ma dużo dobroci.
Jak nie w formie dodatku do obiadu, to może w sałatce?
Kilka dodatków i może być pysznie!
Co nam trzeba?
100 g kaszy gryczanej
mała cebula
200g kukurydzy konserwowej
puszka tuńczyka w oleju
przyprawy, po 1/3 płaskiej łyżeczki:
sól, pieprz czarny, papryka słodka i ostra
czubata łyżka oliwy z oliwek/ oleju lnianego
do posypania posiekany szczypiorek – 2-3 łyżki stołowe
Robimy!
Kaszę gotujemy do miękkości, ale nie na papkę!
Cebulę siekamy drobniutko, mieszamy z kaszą
Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka oraz kukurydzę
Mieszamy, przyprawiając. Na koniec dodajemy oliwę i mieszamy
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem
Pyszna!