W ramach testowania produktów skworcu, wybrałam czerwony ryż. Dlaczego?
Nigdy nie jadłam i zaintrygował mnie.
Do tego opis wskazuje, że jest zdrowy – jest bardzo bogaty w witaminy A, B, D, E i minerały takie jak cynk, selen, magnez i żelazo. Ta odmiana ryżu jest również znacznie bogatsza w błonnik pokarmowy niż ryż biały.
RYŻ CZERWONY wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na serce i krążenie, poprawia koloryt skóry, łagodzi podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych, wspomaga leczenie zatruć i kaszlu. Regularne spozywanie ryżu czerwonego wspomaga mechanizmy odpornościowe organizmu
Ryż wykorzystałam na 2 sposoby-jeden z nich to kruczak z młodymi warzywami, a drugi to oto ta sałatka
Co nam trzeba?
50 g czerwonego ryżu
puszka kukurydzy
2 jajka
puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
mała cebula
2 ogórki kiszone/małosolne/ewentualnie świeże jak już brak
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz
Robimy!
Ryż zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości-około 25 minut
W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Wystudzone kroimy w kosteczkę
Cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę.
Do miski wrzucamy ugotowany i wystudzony ryż, jajka, ogórka i cebulę, dosypujemy odcedzoną kukurydzę i odcedzonego tuńczyka. Mieszamy z jogurtem i majonezem-doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!