Rogaliki drożdżowe z dżemem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Najlepsze rogaliki jaki dane było mi jeść. Po wyjęciu z piekarnika odczekałam 5 minut i pochłonęłam 2 na raz
🙂
Wspaniałe.
Długi czas przygotowania rekompensuje ich smak!
Polecam.
Przepis – już kolejny, z wspaniałej książki kuchni włoskiej Mamma Mia Cristiny Bottari Wydawnictwa Publicat

Możecie tę książkę wygrać TUTAJ

Co nam trzeba?
1/2 kg maki pszennej tortowej
120 g masła
100g cukru
2 jajka
40g drożdży
1 słoik dżemu morelowego
sól
cukier puder do posypania

Robimy!
Drożdże  rozpuszczamy w letniej wodzie.
Zagniatamy 100 g miękkiego masła (koniecznie w temperaturze pokojowej) z mąką, cukrem i jajkami oraz szczyptą soli.
Na koniec dodajmy rozpuszczone drożdże i ponownie zagniatamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 5 godzin.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, posypujemy wiórkami masła i zagniatamy ponownie. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
W końcu rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o boku ok. 10cm, nakładamy dżem i zaklejamy.
Ja wycięłam trójkąty i zawijałam rogaliki. Można i tak i tak
Układamy w odstępach na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 2 h, aż podwoją swoją objętość.


W ciepłe dni cały czas rośnięcia ciasta może się skrócić, gdyż temperatura pomaga.
Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut (w nagrzanym piekarniku oczywiście)

Ja zamiast dżemu morelowego dałam truskawkowy i dżem z fig.
Ciężko zatrzymać się na jednym
PYCHA

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Jedna odpowiedź do “Rogaliki drożdżowe z dżemem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×