Prosty, pyszny i pachnący
3 x P
Robimy, szybciutko!!!
Co nam trzeba?
2 gałązki rabarbaru
2 średnie jabłuszka
łyżka cukru brązowego
Na ciasto:
odmierzamy szklanką 200ml
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
kostka masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
3 jajka,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki śmietany 18%
tłuszcz do smarowania blachy.
na kruszonkę
50 g cukru białego
50 g masła
100g mąki pszennej
Robimy!
Rabarbar i jabłuszka obieramy i kroimy drobno.
Zasypujemy cukrem, odstawiamy na 15 minut
Robimy kruszonkę z podanych składników i schładzamy w lodówce
Ciasto:
Masło -ma być miękkie, ucieramy z cukrem, jajkami na puszystą masę. Ucierając, dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dajemy śmietanę. Mieszamy.
Natłuszczamy lekko naszą formę (ja wybrałam tortownicę) i wykłądamy nasze ciasto.
Na wierzch wykładamy nasz rabarbar z jabłkiem (wcześniej obsypcie je lekko mąką)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na około 15 minut. Po tym czasie sypiemy na ciasto kruszonkę i pieczemy jeszcze około 30 minut.
I już!