Proste placki są najlepsze. Szybkie i pyszne. Idealne na gryz do kawy!
Co nam trzeba?
3 duże jajka
80g cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
120g mąki pszennej tortowej
100g roztopionego tłuszczu
łyżeczka tarkowanej na świeżo skórki z pomarańczy
(może być masło, masło roślinne, margaryna lub olej- twój wybór)
Słoiczek 200g malin (mogą być świeże, mus, a nawet dżem jak brak)
200g serka waniliowego homogenizowanego
Robimy!
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto- około 2-3 minut.
Dodajemy nasz tłuszcz, mieszamy, dorzucamy skórkę pomarańczy
Nada pięknego zapachu i lekkiego kolorku
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy już delikatnie by masa była lekka.
Ciasto piekłam w silikonowej tortownicy o średnicy 15cm
Masę wylałam i kleksami wyłożyłam malinki- połowę opakowania
(miałam własne, zmiksowane, zapasteryzowane).
Pieczemy w 180 stopniach około 25 – 30 minut.
Masa: resztę malin, mieszamy z serkiem.
Studzimy, przekrawamy i nakładamy masę na dół, przykrywamy górą.
Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam