Któż z nas nie lubi pochrupać gofra?
Jedni cieplutkie inni na zimno.
Jedni z cukrem pudrem, inni z polewą, z owocami czy bitą śmietaną.
Ja zajadałam akurat z bitą śmietaną i polewą jak widać na zdjęciu.
Oto przepis na ciasto:
Z podanej porcji wyjdzie ok 12 gofrów.
Co nam trzeba?
mierzymy standardową szklanką 220ml
1,5 szklanki mleka min 2%
olej- niecałe pół szklanki
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru (cukier nadaje chrupkości ciastu)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Robimy!
Starajcie się by składniki miały temperaturę pokojową- jajka i mleko wyjmijcie na przynajmniej pół h przed robieniem z lodówki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka miksujemy z mlekiem i olejem na gładko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy całość delikatnie by nie ubić mocno ciasta.
I już. Smażymy gofry!
Ja używam gofrownicy Dezal od lat, lekko natłuszczam, ale tylko na początku, przed pierwszą porcją.
Smacznego
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Na gofry z różnymi dodatkami zawsze jestem chętna.
Jakie gofy…. aż ślinka cieknie :)!
Dziękuję.