Gofry.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Któż z nas nie lubi pochrupać gofra?
Jedni cieplutkie inni na zimno.
Jedni z cukrem pudrem, inni z polewą, z owocami czy bitą śmietaną.
Ja zajadałam akurat z bitą śmietaną i polewą jak widać na zdjęciu.
Oto przepis na ciasto:

Z podanej porcji wyjdzie ok 12 gofrów.

Co nam trzeba?
mierzymy standardową szklanką 220ml

1,5 szklanki mleka min 2%
olej- niecałe pół szklanki
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru (cukier nadaje chrupkości ciastu)
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Robimy!
Starajcie się by składniki miały temperaturę pokojową- jajka i mleko wyjmijcie na przynajmniej pół h przed robieniem z lodówki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka miksujemy z mlekiem i olejem na gładko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy całość delikatnie by nie ubić mocno ciasta.
I już. Smażymy gofry!
Ja używam gofrownicy Dezal od lat, lekko natłuszczam, ale tylko na początku, przed pierwszą porcją.
Smacznego

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

4 odpowiedzi na “Gofry.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×