Dziś zaprezentuję Wam pyszną propozycję, która może nie wygląda, ale smakuje wybornie.
Późna pora i brak światła i pośpiech nie pozwoliła mi na dobre zdjęcie, ale musicie mi uwierzyć na słowo.
Co nam trzeba?
Polędwiczka wieprzowa- nie za gruba- około 400g
Ser mozzarella- 2 kulki
Papier ryżowy
200g ugotowanego ryżu
Do obgotowania polędwiczki:
2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, odrobina pieprzu i soli.
Woda- litr
1 jajko
Robimy!
Polędwiczkę podduszamy w wodzie z przyprawami około 30 minut. Studzimy, tniemy na plastry szerokie na 1 cm.
Mozzarellę tniemy na plastry- takie na pół cm
Papier ryżowy moczymy chwilkę w ciepłej wodzie by zmiękł.
Na papier nakładamy ryż, plaster polędwiczki i plaster mozzarelli i zawijamy pakieciki.
Układamy je na papierze do pieczenia lekko smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Pyszne z sosem czosnkowym!