Placki ziemniaczano-marchewkowe.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Połączenie ziemniaka ze słodką marchewką i z dodatkiem jogortu naturalnego i cukru trzcinowego.
Ja uwielbiam!
Ps. Wiem, nie każdy tak je- nie chcesz cukru?
To nie! I tak są pyszne!

Co nam trzeba?
1 kg ziemniaków
3 duże marchewki
mąka pszenna- 200 g
mąka pełnoziarnista- 300g
2 jajka
sól i pieprz
Olej do smażenia
jogurt naturalny grecki
cukier trzcinowy

Robimy!
Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę.
Tak samo traktujemy marchewkę
Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku.
Dodajemy sól i pieprz- odrobinę do smaku, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia.
Na koniec dodajemy mąkę, aby masa była lekko gęsta  i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie lekko natłuszczamy i smażmy placki na złoto.
Placki szybko wchłaniają olej, więc co nową partię trzeba podlewać.
Placki wyjmujemy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Podajmy z jogurtem gęstym naturalnym i cukrem trzcinowym
(może być zwykły, może być i miód)

0Shares

2 odpowiedzi na “Placki ziemniaczano-marchewkowe.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×