Placki ziemniaczane, kto nie lubi?
Wspomnienie dzieciństwa 🙂
Ze śmietanką i cukrem, obowiązkowo!
Tym razem jednak odkryłam dodatek karmelizowanej cebulki.
Pomysł ten podsunął mi jakiś wpis (nie pamiętam kogo 🙁 ) na facebooku.
Okazało się bowiem, że ja taką cebulkę mam praktycznie non stop pod ręką, gdyż zimą robię syrop z cebuli!
Jest pysznie i zdrowo!
Co nam trzeba?
1 kg ziemniaków
mąka pszenna- 200-300g
2 jajka
1 duża cebula
sól i pieprz
śmietana 12% bądź jogurt naturalny
Cukier
Olej do smażenia
Na karmelizowaną cebulkę!
2 duże cebule
2 czubate łyżki cukru
Robimy!!
Cebulką siekamy drobno i wsypujemy warstwami do słoiczka na przemian z cukrem.
Odstawiamy na noc, aż cebula puści sok.
Jest on bardzo zdrowy- wirusobójczy, wykrztuśny i łagodzący kaszel i ból gardła.
Pozostałą cebulkę obsmażamy na złoto. Jest słodka i chrupiąca!
Placki!!
Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę.
Tak samo traktujemy cebulę.
Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku.
Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia.
Na koniec dodajemy mąkę, aby masa była lekko gęsta i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie lekko natłuszczamy i smażmy placki na złoto z każdej strony.
Placki szybko wchłaniają olej, więc co nową partię trzeba podlewać.
Placki wyjmujemy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Podajmy polane śmietanką posypane cukrem i cebulką.
Smacznego!
Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy 🙂 Szczegóły na:
http://anotherblogaboutcooking.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html
O rany…muszę to na spokojnie ogarnąć…oczywiście znajdę osoby do nominacji i odpowiem na pytania. Dziękuję 😀
Świetny pomysł na karmelizowaną cebulkę! Polecam Ci też inną modyfikację – cebulowe placki indyjskie. podobnie się robi, choć składniki inne 🙂
http://przepisytv.blogspot.com/2014/02/indyjskie-placki-cebulowe-onion-bhaji.html?q=placki+cebulowe
O kurczę…super! Z cieciorką! do wykorzystania 😀 Pozdrawiam!
Pycha, ja polecam placki z patisona- pyszna i lżejsza alternatywa, pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2012/09/smazone-patisony.html
Patisony są świetne- nie omieszkam spróbować jak będzie sezon! pozdrowionka!
nie ma jak pyszne placki ziemniaczane:)
zobacz też moje sposoby na przeróżne placki ziemniaczane
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/search?q=placki+ziemniaczane&x=0&y=0
super propozycja 🙂
zobacz też moje plendze
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/plendze.html
pozdrawiam!
O rany! Takiej nazwy nie znałam 😀 Twoje plendze wyglądają bosko!!!
Polecam placki ziemniaczane z warzywami
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/placki-ziemniaczane-z-warzywami.html
Pyszne!! Już widzę! Uwielbiam takie połączenia. Alez zglodaniałam!
Ekstra pomysł z cebulką.
Polecam też takie
http://inews.com.pl/WordPress3/rosti
No właśnie… Kto nie lubi? Nie znam takiego śmiałka 😉 W Kuchni Biegacza też goszczą placuszki w różnych konfiguracjach. Aż mi ślinka pociekła 😉 Pozdrawiam i zapraszam też do mojej kuchni: http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl
😀 widzę, że jest nas więcej plackomaniaków 😀 Dzięki i pozdrawiam. Już zaglądam!
mmm… placki ziemniaczane uwielbiam, a Twoje sa rewelacyjne:) zobacz mój sposób na placki
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/plendze.html
Placki ziemniaczane uwielbiam i chętnie je smażę na obiad. Z karmelizowaną cebulką jeszcze nie jadłam – koniecznie będę musiała wypróbować. Dzięki za fajny pomysł. Ja w zamian zapraszam na placki z kapusty i pora: http://kuchniaidom.pl/placki-z-kapusty-i-pora/
Super pomysł z tą kapustką. Podoba mi się 😀 Dzięki!
Polecam placki ziemniaczane zapiekane z serem – http://www.stachurska.eu/?p=7158 . Mała porcja, a wystarcza czteroosobowej rodzinie na cały posiłek.
O proszę! z serem…Kolejna pyszna opcja!Dzięki
Mmmmm! pychotka 😀 Uwielbiam placki ziemniaczane. Często robię też placki zbójnicko-węgierskie z gulaszem : http://www.ja-pieczarka.pl/przepisy/69/placek-zbojnicko-wegierski
Placek po węgiersku! Uwielbiam! z duża ilością śmietany
O…nigdy takiej opcji nie próbowałam 🙂 fajna 🙂
http://chillijemy.blogspot.com/
Dzięki 😀 dla mnie też to była nowość i okazała się udana!
Wyglądają apetycznie 🙂 z karmelizowaną cebulą nie próbowałam jeszcze. Zazwyczaj robię z ziemniaków tartych na tarce i tylko z odrobiną mąki.
pozdrawiam
No, zainspirował mnie Twój przepis na placki i na obiad też zrobiłam, ale w nieco innej odsłonie, jeśli masz ochotę zobacz sama. Pozdrawiam. http://qchennekaprysy.blogspot.com/2014/03/chrupiace-placki-warzywne-ze-smietana-i.html
Super!!
W końcu coś nowego w plackach 🙂 Kupuję !