Pyszne.
To jedno słowo mówi wszystko. Koniecznie spróbujcie.
Borówki teraz są najpyszniejsze i najtańsze.
Jedzmy na zdrowie!
Co nam trzeba?
Na farsz potrzebujemy
400g twarogu półtłustego
4 łyżki miodu (u mnie rzepakowy)
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
Dobrze ucieramy całość ze sobą
Na ciasto potrzebujemy
400 g mąki,
około 1 szklanka wrzątku,
5 łyżek oleju
na sos:
400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
3 łyżki mleka
borówki – według uznania
Robimy!
Farsz: ucieramy ze sobą wszystkie składniki
Ciasto:
Mąkę usypujemy w stożek, robimy wgłębienie, wlewamy wrzątek i szybko mieszamy, dodajmy żółtko, olej i zagniatamy
Ciasto może się lepić, więc leciutko obsypujemy i wyrabiamy ciepłe,
aby się nie kleiło do rąk, ale nie było też twarde. Przykrywamy ściereczką i dajemy odetchnąć 5 minut. dzielimy ciasto na 3-4 kawałki i każdy kawałek rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie.
Wycinamy krążki, nakładamy farsz brzegi ładnie w rąbek zlepiamy
Gotujemy wrzucając do wrzątku, 2 minutki od wypłynięcia.
Podajemy z sosem jogurtowym obficie posypujemy borówkami