Pierogi z miodowym twarożkiem z sosem jogurtowym z borówkami.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Pyszne.
To jedno słowo mówi wszystko. Koniecznie spróbujcie.
Borówki teraz są najpyszniejsze i najtańsze.
Jedzmy na zdrowie!

Co nam trzeba?

Na farsz potrzebujemy
400g twarogu półtłustego
4 łyżki miodu (u mnie  rzepakowy)
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
Dobrze ucieramy całość ze sobą

Na ciasto potrzebujemy
400 g mąki,
około  1 szklanka wrzątku,
5 łyżek oleju

na sos:
400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
3 łyżki mleka
borówki – według uznania

Robimy!
Farsz: ucieramy ze sobą wszystkie składniki

Ciasto:
Mąkę usypujemy w stożek, robimy wgłębienie, wlewamy wrzątek i szybko mieszamy, dodajmy żółtko, olej i zagniatamy
Ciasto może się lepić, więc leciutko obsypujemy i wyrabiamy ciepłe,
aby się nie kleiło do rąk, ale nie było też twarde.  Przykrywamy ściereczką i dajemy odetchnąć 5 minut. dzielimy ciasto na 3-4 kawałki i każdy kawałek rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie.
Wycinamy krążki, nakładamy farsz  brzegi ładnie w rąbek zlepiamy
Gotujemy wrzucając do wrzątku, 2 minutki od wypłynięcia.

Podajemy z sosem jogurtowym obficie posypujemy borówkami

0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×