Na Święta muszą być pierogi!
Na Święta musi być rybka!
A gdyby tak połączyć te smaki?
🙂
Szybciutko kupcie szczupaka ( albo np. sandacza) i do dzieła!
CIASTO:
pół kg mąki pszennej
150ml wody bardzo ciepłej
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
1 szczupak-do 1 kg
pęk natki pietruszki
Sól, pieprz
szklanka bułki tartej
3 łyżki oleju
garnek z wodą
Robimy!
Szczupaka patroszymy, skrobiemy, oczyszczamy, myjemy dokładnie.
Dzielimy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy je do garnka z wodą i gotujemy około 25-20 minut.
Po tym czasie obskubujemy mięso od ości i lekko podsmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, 2 łyżki oleju i bułkę tartą.
Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, rozgarniamy robiąc w środku dołek.
Wbijamy jajko i dajemy szczyptę soli.
Zagarniamy nożem mąkę z jajkiem.
Znów robimy dołek i dodajmy po trochu wody, do wykorzystania całości.
Ja zagarniam nożem cały czas mąkę „siekając” z wodą
Wyrabiamy ciasto w rękach. Ciasto nie może się kleić do rąk!
Ale nie może być też twarde.
Ja daje zawsze 100ml wody i wyrabiam -jak mi za mało to dodaje dalej.
Jak się klei to obsypuje ręce mąką i wyrabiam.
Dzielę na 2 części.
Ciasto-pierwszą część rozwałkowujemy na stole na grubość około 3mm.
Wykrawamy szklanką krążki, nakładamy spora porcję farszu i zwijamy brzegi uciskając porządnie.
I tak do wykorzystania wszystkich krążków.
Z pozostałości między krążkowych znów formujemy placek i dalej wykrawamy.
I tak do wykorzystania ciasta.
Tak samo robimy z 2 częścią ciasta.
Z takiej porcji powinno wyjść ok 60 pierogów.
Jak zostanie farszu, dorabiamy ciasta i bawimy się dalej.
Wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju i od chwili wypłynięcia gotujemy minutkę.
Wyjmujemy!
Wyborne po podsmażeniu!
Krok po kroku!
Bardzo oryginalny farsz!
Pierogi z farszem rybnym są świetne. Szczupak ma dość suche mięso, więc może być idealnym nadzieniem 🙂