Napój owsiany oczyszcza nasz organizm,
eliminuje niepotrzebne odpady, a co za tym idzie pomaga schudnąć.
Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, gdyż stymuluje aktywność trzustki. Liczne badania wskazują, iż pomaga zapobiegać rozwojowi raka na przykład rak jelita grubego, piersi i prostaty.
Wiele osób z wrzodami trawiennymi pije to cudo owsiane codzienne,
aby złagodzić objawy tego schorzenia.
Napój ten przydaje się także w przypadku zgagi, zapalenia żołądka, zaparć czy biegunek.
Jak zrobić napój owsiany w domu?
Bardzo prosto!
Co nam trzeba?
1 litr dobrej jakości wody (filtrowana lub przegotowana)
4 czubate łyżki płatków owsianych ( u mnie Kupiec)
szczypta soli
Duży słoik (minimum litrowy)
Płatki owsiane wsypujemy do słoika i zalewamy wodą.
Zostawiamy na 30 minut do godziny.
Po tym czasie blendujemy całość z szczyptą soli- co najmniej 2-3 minuty.
Przecedzamy przez sitko (przy dobrze zblendowanym nie powinno za wiele zostać pulpy) i mamy gotowy napój.
Przechowujemy w lodówce maksymalnie 3 dni.