Młoda cukinia nadziewana

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Robiąc jedzenie, nie zawsze uda się zrobić ładne zdjęcia, zwłaszcza jak domownicy czekają z widelcami w dłoni.
Dziś na szybko wskakuje cukinia.
Faszerowana, ale lekko inaczej.

Co nam trzeba?
4 młode cukinie
600g mięsa mielonego- u mnie z szynki
5 kabanosów –
ja użyłam takich około 15cm długości, tradycyjnej grubości, nie cienkie
2 cebule
5 pieczarek
olej
sól, pieprz czarny
ser żółty w wiórkach do posypania
(typu mozzarella, morski, gołda też będzie ok)

Robimy!
Cukinie myjemy, nie ma konieczności obierania.
Rozcinamy na 2 podłużne połowy, wydrążamy środek, lekko solimy, odstawiamy na 15 min
W tym czasie na oleju podsmażamy posiekaną cebulę w wiórka, posiekane obrane pieczarki, po kilku minutach dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy, przesmażamy chwilę i dodajemy mięso mielone.
Przesmażamy całość około 10 minut, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Farszem napełniamy nasze cukinie, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut- po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 5 min, aby ser nam się ładnie rozpuścił i lekko zarumienił.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Jedna odpowiedź do “Młoda cukinia nadziewana”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×