Pyszna, prosta i idealna na lato!
Smakuje lepiej niż lody!
Co nam trzeba?
Forma do tarty
400g ciasteczek maślanych- herbatników
500ml śmietany kremówki
200 jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny+100ml wody
200 g borówek amerykańskich
Robimy!
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dokładnie rozrabiamy i studzimy .
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Mieszamy z jogurtem greckim i dodajmy żelatynę.
Na dno tarty dajemy połowę pokruszonych herbatników.
Z drugiej połowy większość wkruszamy (zostawcie z 3 herbatniki)
do naszej masy smietankowej i mieszamy.
Do masy dodajemy także połowę borówek
Wylewamy na spód ciasteczkowy.
Na wierzch kruszymy resztę herbatników i dajemy resztę borówek.
Wkładamy do zamrażarki.
Przed podaniem wyjmujemy na około 15 minut, aby lekko zyskała temperatury pokojowej do krojenia.