Tradycyjny krupnik w nowym wydaniu!
Dodatek maleńkich ziarenek to prawdziwa bomba witaminowa.
Amarantus to źródło białka i cennych aminokwasów
Taka zupa cię odżywi, nakarmi i nasyci.
Co nam trzeba?
2 solidne kości schabowe
3 litry wody
2 marchewki,
1/4 selera
1 pietruszkę
3 duże ziemniaki
100 g aramantusa
100 g kaszy jęczmiennej
sól, pieprz,
5 suszonych grzybków do smaku
łyżka mąki do zagęszczenia+ 2 łyżki śmietany
Robimy!
Do garnka wlewamy 3 l wody, wrzucamy umyte kości schabowe i gotujemy.
Zbieramy szumowiny i dodajemy marchewki, selera i pietruszkę pokrojone na półplasterki
Używam do tego noża Ambition #myAmbition
Gotujemy około 1,5 godzinki i dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz suszone grzyby.
Po 15 minutach dodajemy 100g kaszy jęczmiennej.
Amarantus przepłukujemy na sitku 3 krotnie i dodajemy do zupy
Gotujemy kolejne 15 minut, aż kasza będzie miękka.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem- po około pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
Do słoiczka wlewamy 5 łyżek zupy-dodajemy 3 łyżki zimnej wody + śmietana -zakręcamy i mieszamy.
Dodajmy mąkę-zakręcamy i mieszamy na jednolitą masę.
Wlewamy to do zupy i mieszamy.
Mięso z zupy obskubujemy i dodajmy do niej.
Podajemy gorące!
Na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition
(rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)