Taki obiadek to idealne połączenie pysznego mięsa i sosu.
Dodatek świeżych ziół to zdrowy akcent, ale i niepowtarzalna nuta aromatu.
Do jego przygotowania używam głębokiej patelni Ambition #myAmbition
!!!!
Na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition
(rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
Co nam trzeba?
1kg szynki
2 małe cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
zioła: posiekana łyżka świeżej bazylii + łyżka świeżej natki pietruszki
1 cm kawałek drobno posiekanej papryczki chili
przyprawy,po pół łyżeczki: pieprzu ziołowego, soli, słodkiej czerwonej papryki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 3 suszone grzybki.
woda-200ml
Dodatkowo:
200g ugotowanego makaronu-u mnie lane kluski
200g śmietany 18%
100g tarkowanego sera żółtego typu morski
łyżka posiekanej natki pietruszki
Robimy!
Olej mieszamy z ziołami.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki naszego oleju.
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię wraz z cebulką, podsmażamy około 10 minut.
Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 40 minut – wraz z dodanymi przyprawami.
W tym czasie nasz ugotowany makaron mieszamy z pozostałą łyżką oleju z ziołami.
Dodajemy do szynki i mieszamy całość. Po około 5 minutach dodajmy naszą śmietanę i żółty ser.
Mieszamy całość około 3-4 minut.
Podajmy ciepłe z posypaną zieleniną.
Smacznego!
Świetnie wygląda ten przepis. Na pierwszy rzut oka myślałam, że ten makaron to fasolka 🙂
Dziękuje 🙂