Naleśniki maślane z masą czekoladowo- waniliową

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Naleśniki w moim domu jemy często!
Takie domowe, kolorowe, pachnące masłem to idealny odżywczy kolorowy posiłek na szare jesienne wieczory!
Dzieci je uwielbiają! Dodatek mąki ryżowej to samo zdrowie. Lekko dla brzucha!
Smażę je zawsze na patelni Ambition #myAmbition
!!!!
Na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition
(rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

Co nam trzeba?
na naleśniki:
1,5 szklanki (220 ml) mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ryżowej
3 jajka
1 szklanka (220 ml) mleka
1 szklanki wody (220 ml) (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego wystudzonego masła
dodatkowo:
serek waniliowy z prawdziwą wanilią 200g
tabliczka czekolady mlecznej
masło klarowane
kolorowe groszki dla dzieci
dowolne owoce: kaki, banan, mango

Robimy!
W garnuszku rozpuszczamy 2 łyżki masła-studzimy.
Do miski wlewamy wodę i mleko.
Mieszamy
Wbijam jajka i miksuję do połączenia składników.
Dodaje szczyptę soli.
Następnie dodaje mąkę, wciąż mieszając, aby powstała gładka masa.
Na samym końcu wlewamy masło-mieszamy całość
Dobrze jest odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło-naleśniki wtedy są lekko pulchniejsze.

Smażymy na patelni do naleśników-Ambition, rozgrzewając łyżeczkę masła klarowanego.

Smażymy na małym ogniu, aż ładnie nam się zarumienią.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (można także w mikrofali)
Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką serka waniliowego i łyżeczką czekolady.


Nakładamy kosteczki owoców, składamy w trójkąty i polewamy lekko czekoladą.
Dla dzieci zdobimy groszkami!
Smacznego!



Zdrowa jesień na talerzu

4Shares

2 odpowiedzi na “Naleśniki maślane z masą czekoladowo- waniliową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×