Lubicie mielone?
Myślę, że nie ma polskiego domu bez tego przysmaku.
Często kombinuję, mieszam i dodaję, aby odejść od rutyny, dodać trochę zdrowych dodatków.
I tak oto powstały np. kotlety z natką!
Natka pietruszki to bomba zdrowia, więc śmiało! Dosypujemy!!
Co nam trzeba?
500g mięsa mielonego z szynki bądź z łopatki (może być drobiowe np. z indyka)
bułka tarta-około 100g
2 jajka
1 łyżka otrębów
Sól, pieprz, słodka papryka
pęczek natki pietruszki.
Olej do smażenia-rzepakowy lub oliwa z oliwek
Robimy!!
Jajka myjemy, rozbijamy do miski i mieszamy trzepaczką.
Mięso porządnie mieszamy z roztrzepanymi jajkami dodając sól, pieprz, paprykę.
Dodajemy bułkę tartą i otręby. Mieszamy.
Natkę obskubujemy z łodyżek i dorzucamy do mięsa.
Mięso porządnie wyrabiamy i formujemy kulki lekko spłaszczając.
Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy krótko kotlety z każdej strony.
Potem zmniejszamy ogień i smażmy aby mięso w środku doszło-około 5 min z każdej strony.
Smacznego!
Podoba mi się opcja z otrębami. Osobiście nie jadam kotletów mielonych, ale swojej rodzinie przemycam różne zdrowe składniki 🙂 Zapraszam też do siebie na lekką zupkę cytrynową http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/2014/04/22/lekka-zupa-cytrynowa/
Naprawdę pycha!
Otręby u mnie są obowiązkowe!
Zupa cytrynowa? Nie jadłam, co to za cudo? 😀
jedne u ulubionych kotletów, mojej teściowej:-),ja dla odmiany robię cukiniowe placki ze szczypiorkiem, zapraszam, są super, delikatniejsze od ziemniaczanych i do tego ten szczypior, jak nie lubimy to go nie dajemy, ja nie przepadam, ale ze te placki właśnie ze szczypiorkiem mi smakują:-) Zapraszam i pozdrawiam
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/11/cukiniowe.html
Jak będzie sezon na cukinię to placki są u mnie obowiązkowe. Teraz młoda to kroję na plastry i duszę lub zapiekam. Pozdrawiam
Pysznie wyglądają, zapraszam na kurczaka w cieście francuskim na dwa sposoby, pozdrawiam 🙂
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-ciescie-francuskim-na-dwa.html
naprawde przepyszne te kotleciki:) ja zapraszam na pieczeń rzymską czyli jajka otulone mięsem mielonym
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/04/pieczen-rzymska-z-jajkiem.html
bardzo oryginalne kotleciki:) zapraszam na mój kotlet mielony z boczkiem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/kotlet-mielony-z-boczkiem.html
Oj, z boczkiem muszą być pyszne! Muszę zrobić!
Pieczeń rzymska jest świetna. Czasami robię.
ciasto francuskie to cudowny wynalazek! Zajrzę!
super,widzę ,że nie tylko ja takie robię.Godne polecenia ,gdyż natka niesamowicie dodaje aromatu zwykłemu kotletowi;) polecam mojego bloga kulinarnego z pysznymi domowymi specjałami i ciastami w tym ciastami Anastazji.A dziś kaczka nadziewana boczkiem i papryką.pozdrawiam.zapraszam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/
🙂 dziękuję i zaraz zajrzę na te pyszne ciasta!
Twoje kotlety warte wypróbowania:) A od siebie polecam piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/55
To idealne danie dla mego męża. Kocha pieczarki!
Dodając do mielonego dwa potarte ziemniaki na 500 g mięsa,skórka mielonych robi się bardzo chrupka,a i smak jest bardziej ciekawy
Hmmm ciekawe! Wypróbuję przy następnej okazji!
kotlety mielone dobrze komponują się z różnymi dodatkami:)
http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/
To prawda, szerokie pole do popisu w kuchni1
Polecam z ogórkiem kwaszonym,chrupkie i pyszne.
Ooooo, wypróbuję 😀
Kotlety mielone, to ulubieńce mojego męża, spróbuj też kotletów Ramiro
http://bulkazchlebem.pl/kotlet-ramiro
Ciekawe te kotleciki!!
pyszne sa z natką, ale z otrębami jeszcze nie robiłam, robię też sery i polecam każdemu http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
Otręby jak bułka tarta stanowią lepik, a są zdrowsze 🙂 Pozdrawiam
Może warto by było spróbować z pokrzywą.
Pokrzywa jest mega zdrowotna.
Warto się nią zainteresować.
pietruszkę często daję, jednak z otrębami jeszcze nie próbowałam 🙂
Ja tak robię już od dobrych 2 lat. Zawsze trochę zdrowego dodatku przemycam 😀
mój mąż uwielbia takie mięsko 🙂 bardzo smakowicie wygląda 🙂 zapraszam na męskie danie z kiełbaską: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/09/kiebasa-z-cebulka-i-ziemniaczkami.html
😀 Kiełbaska z cebulką, pycha!
taki polski standard. Fajnie, że czasami ludzie powracają do korzeni.
Powinniśmy częściej tak wracać 😀