Klasyczne tiramisu

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Zainspirowana Tiramisu od Ani Starmach zrobiłam i ja!
Uwielbiam ten smak! Spróbuj i TY


Co nam trzeba?
700g mascarpone
4 duże jajka
400g podłużnych biszkoptów
60g drobnego cukru
50g kakao prawdziwego
70ml likieru (najlepiej amaretto, ale ja np. dałam sheridans)
300ml mocnej, zimnej kawy

Robimy!
Żółtka ucieramy  z cukrem na puszystą masę.
Następnie dajemy mascarpone i mieszamy całość do ładnego połączenia składników. Wystarczy minutka.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Kawę łączymy z likierem.

Zaczynamy układankę:
Biszkopty maczamy w kawie (dosłownie zanurzamy i wyjmujemy-3 sekundy )
i układamy na spodzie prostokątnego naczynia lub blaszki 

Na biszkoptach układamy warstwę serowej masy, masę posypujemy kakao (najlepiej użyj drobnooczkowego sitka).
Na masie z mascarpone układamy ponownie biszkopty,
potem masę, kakao, biszkopty, masę.

Na wierzchu musi znajdować się kakao.
Całość schładzamy w lodówce-najlepiej całą noc

Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i pyszne!

101Shares

2 odpowiedzi na “Klasyczne tiramisu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×