Ahhh te masy kremowe,śmietanowe, czekoladowe 🙂
Wylizywać je paluszkiem najlepsza frajda, co?
Ale czasami dość tego słodkiego i przestawiam się na fit!
I takie jest to ciacho!
Przepis podłapany z karteczki rozdawanej ze sklepu Stokrotka.
Słodkie (nie za mocno), a bez cukru!
Ciekawi?
Zapraszam niżej.
ps. Idealne z gałką loda!
Co nam trzeba?
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
3 pełne łyżki mąki owsianej
3 łyżki kakao ciemnego
3 banany- dojrzałe
10 suszonych daktyli, bez pestek
można dodać garść siekanych bakalii/orzechów
Robimy!
Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić.
(Gotujemy zawsze najpierw przepłukując kilka razy pod bieżącą wodą, potem zalewamy tak aby wody było dwa razy więcej niż kaszy, li około 15 minut)
Daktyle zalewamy wrzątkiem, aby je przykryły i moczymy około pół godziny.
Następnie miksujemy (blenderem najlepiej) wraz z mąką, kakao i bananami na jednolitą masę.
Powstałą masę wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną i jak ktoś cche bakaliami (u mnie wersja bez).
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i obsypaną lekko bułką tartą, jak u mnie, (30×25) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około pół godziny.
Musi nam się zrobić skorupka na wierzchu, ale dotykając ciasto będzie się lekko uginać.
Wtedy mamy gwarancje, że w środku pozostaje mokre.
Smacznego!
Nie spotkałam się jeszcze z takim zastosowaniem kaszy 😉 ale wygląda pysznie 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 Muszę spróbować 🙂
Zapraszam do mnie:
najlepszeporady.blog.pl
Pozdrawiam 🙂
🙂 Dziękuje za zaproszenie.