Gęsta rozgrzewająca grochówka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Gęsta grochówka, pełna warzyw i mięsa to propozycja na chłodne dni.
Bardzo sycąca, aromatyczna i po prostu PYSZNA


Co nam trzeba?
pół kg kości schabowych z mięsem
300g wędzonego boczku
3 litry wody
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
kawałek pora – biała część
cebula- pokrojona w kosteczkę +łyżeczka oleju
200g grochu – u mnie połówki od Cenos
4 średnie ziemniaki-obrane i pokrojone w dużą kostkę
płaska łyżeczka: soli, pieprzu czarnego mielonego
Duża łyżka majeranku
do zaciągnięcia zupy 2 łyżki maki +2 łyżki śmietany +4 łyżki wody

Robimy
Groch zalewamy wodą w ilości 1 do 2 i zostawiamy na całą noc.
Rano przepłukujemy i gotujemy około 30 minut.
W tym czasie gotujemy wywar na mięsie, boczku i warzywach (warzywa obieramy i kroimy w szerokie słupki).
Ugotowany groch odcedzamy i dodajmy do naszej zupy.
Gotujemy następnie około pół godziny dodając przyprawy i ziemniaki.
Wyjmujemy nasz ugotowany boczek, kroimy w kosteczkę.
Cebulkę przesmażamy na łyżeczce oleju, dodajmy nasz boczek, smażymy mieszając jeszcze chwilkę.
Całość dodajmy do naszej zupy.
Zabielanie: do słoiczka wlewamy 4 łyżki wywaru z zupy do tego nasze składniki: woda, śmietan, mąka. Zakręcamy, potrząsamy porządnie, wlewamy do zupy mieszając (można przez sitko).
Smacznego!

 

 

 

5Shares

2 odpowiedzi na “Gęsta rozgrzewająca grochówka”

  1. #konkurs
    Grochówka to zupa, którą wybieram najczęściej, kiedy jadę na festyny kulinarne.
    Taka wojskowa jest najlepsza !
    A w domu gotuję na grochu całym i połówkach.
    Na wieprzowych kościach
    ( część obowiązkowo podwędzana !) i boczku wędzonym.
    Przyznaję, że nigdy nie dodawałam do tej zupy śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×