Gęsta grochówka, pełna warzyw i mięsa to propozycja na chłodne dni.
Bardzo sycąca, aromatyczna i po prostu PYSZNA
Co nam trzeba?
pół kg kości schabowych z mięsem
300g wędzonego boczku
3 litry wody
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
kawałek pora – biała część
cebula- pokrojona w kosteczkę +łyżeczka oleju
200g grochu – u mnie połówki od Cenos
4 średnie ziemniaki-obrane i pokrojone w dużą kostkę
płaska łyżeczka: soli, pieprzu czarnego mielonego
Duża łyżka majeranku
do zaciągnięcia zupy 2 łyżki maki +2 łyżki śmietany +4 łyżki wody
Robimy
Groch zalewamy wodą w ilości 1 do 2 i zostawiamy na całą noc.
Rano przepłukujemy i gotujemy około 30 minut.
W tym czasie gotujemy wywar na mięsie, boczku i warzywach (warzywa obieramy i kroimy w szerokie słupki).
Ugotowany groch odcedzamy i dodajmy do naszej zupy.
Gotujemy następnie około pół godziny dodając przyprawy i ziemniaki.
Wyjmujemy nasz ugotowany boczek, kroimy w kosteczkę.
Cebulkę przesmażamy na łyżeczce oleju, dodajmy nasz boczek, smażymy mieszając jeszcze chwilkę.
Całość dodajmy do naszej zupy.
Zabielanie: do słoiczka wlewamy 4 łyżki wywaru z zupy do tego nasze składniki: woda, śmietan, mąka. Zakręcamy, potrząsamy porządnie, wlewamy do zupy mieszając (można przez sitko).
Smacznego!
Uwielbiam grochówkę 🙂 Na ten moment to chyba moja ulubiona zupa 🙂 Świetny przepis!
#konkurs
Grochówka to zupa, którą wybieram najczęściej, kiedy jadę na festyny kulinarne.
Taka wojskowa jest najlepsza !
A w domu gotuję na grochu całym i połówkach.
Na wieprzowych kościach
( część obowiązkowo podwędzana !) i boczku wędzonym.
Przyznaję, że nigdy nie dodawałam do tej zupy śmietany.