Gdy nachodzi ochota na coś słodkiego warto mieć pod ręką ciasto francuskie.
Z niego można wyczyniać cuda!
Tak było i tym razem
🙂
Wyszło pysznie, słodko i chrupiąco, pachnąco.
Prościutkie to jest!
Co nam trzeba?
opakowanie ciasta francuskiego
budyń (u mnie Winiary śmietankowy z cukrem)
400ml mleka
100g masła
kilkanaście truskawek
cukier puder
Robimy.
Ciasto rozwijamy. Nie wałkujemy. Takie jak jest rozwinięte kroimy w paski około 3cm, wzdłuż krótszego boku.
każdy pasek dzielimy na 3 prostokąciki.
Układamy na blaszce w odstępach od siebie, na papierze do pieczenia i wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
W czasie pieczenia ciasta robimy budyń -jest mniej mleka niż zawsze, bo ma wyjść gęsty.
Dobrze studzimy!
Masło mikserem ucieramy na puszysto dodając po trochu budyniu, łyżka za łyżką, ciągle miksując, aż uzyskamy jednolitą budyniowo-maślaną masę.
Truskawki kroimy w drobne cząstki.
Każdy prostokącik ciasta przekrajamy na pół. Nakładamy do środka masy budyniowej i kilka cząstek truskawek. I tak wszystkie.
Podajmy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!