Drożdżowe leniwe z orzechami włoskimi i konfiturą bzowo-jabłkową

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszna drożdżówka znów w natarciu. Tym razem z innymi dodatkami.
Polecam!

 

Podstawowym przepisem jest przepis na drożdżówkę na białkach, ale dodałam jedno jajko.
Przypominam:

Co nam trzeba?
50g drożdży – świeżych
cukier- pół szklanki
1 całe jajko, 3 białka
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka 0,5-1,5 %
2,5 szklanki mąki pszennej
200 g konfitury- u mnie jabłka z czarnym bzem
100g posiekanych na grubo orzechów włoskich

Robimy!
Do dużej miski kruszymy drożdże.
Na drożdże wysypujemy cukier.
Na cukier wlewamy mleko i następnie olej.
W oddzielnej misce jedno jajo i 2 białka roztrzepujemy widelcem i wlewamy to na olej.
Całość zasypujemy mąką.
Przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.

Po3 h wracamy do miski z ciastem: wszystko w misce dokładnie mieszamy ze sobą dorzucając orzechy.
(jak odkryjemy to powinna być widoczna „praca” drożdży).
Wylewamy na dowolną blachę-tym razem standardowa tortownica
Na wylane do blaszki ciasto wykładamy punktowo konfiturę
Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (system góra/dół).
Ładnie nam się wszystko zarumieni.

0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×