Placek ziemniaczany w innej odsłonie
Szybszej i lekko zdrowszej- bez białej mąki
Co nam trzeba? Dla 2 osób
Na placek:
6 dużych ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1 szklanka mąki orkiszowej
0,5 szklanki mąki żytniej
sól i pieprz
olej do smażenia
Na farsz:
500g mięsa mielonego wołowego
2 duże cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, czerwona papryka-słodka – po pół łyżeczki
Śmietana-2 łyżki
łyżka czubata mąki orkiszowej
Do polania śmietana-18% i ketchup
Robimy!
Placki
Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę.
Tak samo traktujemy cebulę.
Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku.
Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia.
Na koniec dodajemy mąkę, aby masa była lekko gęsta i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie-26-28cm średnicy- lekko natłuszczamy i wlewamy masy aby całą patelnie pokryła- nie za grubo i smażmy placki na złoto z każdej strony.
Placki wyjmujemy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Farsz
Cebulę kroimy w wiórka i smażymy na oleju. Gdy się lekko zezłoci dodajemy mięso mielone i smażymy razem, dodając przyprawy. Około 20 minut
Zagęszczamy farsz śmietaną z mąką (ja zawsze w słoiczku mieszam i wtedy dodaję do sosu z farszu).
Placki podgrzewamy, kładziemy farsz, zwijamy na pół i polewamy śmietaną oraz ketchupem
Na surówkę polecam pora pokrojonego w półkrążki ze śmietaną i majonezem
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis, przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem.
Dziękuję i polecam ci serdecznie!
Rewelacyjny pomysł na obiad!
Dziękuje, polecam 🙂