Ryby są w naszym menu wciąż bardzo rzadkim okazem. To błąd!
Dlatego dziś zaproponuję WAM obiad doskonały!
I wygląda i smakuje, a jak pachnie!
Pyszności, mówię WAM
Nazwa wzięła się od ryżu, który kupiłam. Dobrałam do niego warzywa i tak powstałe Trójkolorowe danie!
Użyłam do niego IDELANEJ patelni Portofino Ballarini.
Co nam trzeba?
3 ładne filety z dorsza
warzywa w 3 kolorach: 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 żółte papryki,
2 paczki ryżu Tricolore (biały, czerwony i dziki)
ciasto do ryby: 2 jajka, pół szklanki mleka, pół szklanki wody, szczypta soli, mąki-około 150g
przyprawy do ryby: sól ziołowa, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy
przyprawa do warzyw: duża szczypta ziół prowansalskich
łyżeczka czubata oleju kokosowego x2
Robimy!
Rybę rozmrażamy (jak macie mrożone płaty) płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Posypujemy z każdej strony naszymi przyprawami i przecinamy filety na pół.
Warzywa obieramy i kroimy w słupki.
Obsmażamy je na oleju kokosowym, po czym podlewamy wodą-około pół szklanki i dusimy do miękkości posypując ziołami
Nastawiamy wodę i gotujemy nasz ryż
Warzywa wyjmujemy na talerz.
Robimy ciasto naleśnikowe- ma być gęste! Regulujcie to ilością dodanej mąki.
Zanurzamy w nim każdy kawałek ryby i wrzucamy na patelnię na olej kokosowy!
Ryba pięknie będzie się smażyć nawet bez tłuszczu!
Smażymy na małym ogniu (na indukcji jak u mnie na 5-6 stopniu) na złoto z każdej strony-około 5 min z każdej strony powinno wystarczyć.
Wyjmujemy rybę na talerz, wrzucamy na pół minutki warzywa, aby podgrzać i podajemy!
Smacznego!
ale za mną chodzi rybka, taka w cieście jest najlepsza moje dzieciaki uwielbiają rybkę z ryżem, dawno nie robiław w cieście. Narobiłaś mi SMAKA