Pachnące truskawki można śmiało wykorzystać do budyniu!
Dzieci będą zachwycone 🙂
A mama zadowolona, bo dzieci dostana wapń i cenne witaminki i kolacyjka z głowy!
Co nam trzeba: (na 2 talerze)
400ml mleka (2 szklanki)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią KAMIS (lub pół laski wanilii- wtedy wyskrobujemy ziarenka)
mała łyżeczka masła
Na wierzch: dojrzałe truskawki
Robimy!!
300ml mleka gotujemy z cukrem i masłem.
Pozostałe 100ml mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka w garnuszku dodajemy mleko z mąką.
Mieszamy, aż będzie gęste.
Gotowe!!
Posypujemy pokrojonymi truskawkami!
Na taką kolację to i ja z chęcią się wpisuję 🙂
#konkurs
Budyń domowy to pyszna opcja kolacyjna !
U mnie o budyń prosi Ślubny, kiedy wszystko co słodkie zostało już wyjedzone, a kubki smakowe wariują.
I to wcale nie na kolację.
To ma być deser !
A żeby był trochę zdrowszy, też dodaję jakieś świeże owoce. Dawniej, kiedy w sklepach prawie nic nie było i robiło się więcej przetworów, polewało się własnym sokiem malinowym lub truskawkowym. Pycha !