Uwielbiam kokos i wszystko co kokosowe!
Prościutkie, szybkie i baaardzo pyszne!
Co nam trzeba?
200g wiórków kokosowych
100g cukru
50g masła
3 łyżki mleka
2 białka + szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Robimy!!!
Masło na małym ogniu rozpuszczamy, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.
Dodajemy masło, mieszamy i wyłączamy gaz.
Dosypujemy wiórki i mieszamy. Będzie gęste!
Ubijamy w misce białka z szczyptą soli.
Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną, ubijamy jeszcze chwilę i dodajemy do masy kokosowej.
Mieszamy wszystko dokładnie (ja robiłam to ręcznie)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
z masy formujemy kuleczki i kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
Pieczemy około 15 min (mają być ładnie zarumienione)
Najlepsze lekko ciepłe.
Pyszne następnego dnia. Potem są już lekko twarde (ale uwierzcie, nie dotrwają tylu dni 🙂 )
Smacznego!
Świetne wykorzystanie wiórków kokosowych. Naturalny smak, lepszy niż popularny baton.
http://www.ocetjablkowy.blog.pl
Potwierdzam! Lepsze niż baton :-D. Pozdrawiam!