Tradycyjny deser? to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
I taki uwielbiam! Niebawem Wam pokażę!
Ale dieta wątrobowa wymusza ustępstwa i tak oto powstała lżejsza wersja tego przysmaku.
Co nam trzeba?
dla 2 osób
6-8 podłużnych biszkoptów
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
napar z lekko osłodzonej herbaty
2 małe banany
Robimy!
Do miseczki wykładamy na spód 3 biszkopty
Nasączamy je lekko w naparze herbaty.
Następnie kładziemy 1/3 serka waniliowego.
Następnie układamy banany pokrojone w plasterki
Następnie kolejną warstwę 1/3 serka i układamy kolejne biszkopty-nasączamy je!
Następnie ostatnią część serka, resztę bananów i posypujemy pokruszonymi biszkoptami.
Odstawiamy na kilkanaście minut, aby wszystko ładnie nam zmiękło i zajadamy!
ciekawa odmiana Tiramisu – chociaż nie wiem czy bym zastąpiła moją ukochana kawę w tiramisu 😀 Pozdrawiam
Można nasaczac kawą a nie herbatą.
? a dlaczego niby? Można i tym i tym. Zależy kto co woli.